Goedhart Makelaars & Taxateurs
Goedhart Makelaars & Taxateurs

ABN: grotere stijging huizenprijzen op komst door krappe woningmarkt.

AMSTERDAM - ABN Amro heeft zijn prognose voor de stijging van de huizenprijzen in 2024 verhoogd, vanwege de verwachte daling van de hypotheekrente en de stijging van de lonen.

„Wij houden er rekening mee dat de hypotheekrentes in de loop van dit jaar zullen dalen als gevolg van verwachte renteverlagingen van centrale banken. Gecombineerd met een verdere stijging van de lonen zal dit bijdragen aan een betere betaalbaarheid. In een krappe markt kunnen bij een verbeterde betaalbaarheid de huizenprijzen verder omhoog”, melden economen van de bank woensdag in een rapport over de Nederlandse huizenmarkt.

Verkopen

Ook het aantal verkopen zal naar verwachting licht stijgen met 0,5%, terwijl eerder een daling werd verwacht. De onderzoekers denken dat verkopers door de stijgende woningprijzen en lagere rentes eerder geneigd zullen zijn om een nieuwe woning te kopen voordat zij de oude verkopen.

Een probleem blijft wel de ingezakte woningbouw, constateert ABN Amro. Doordat de nieuwbouw ver achterblijft bij de door het kabinet beoogde 100.000 woningen per jaar, blijft het lastig een geschikte woning te vinden. „Het gebrek aan nieuwbouw stremt de doorstroming, waardoor het aantal transacties per saldo laag blijft.”

Krapte

Die krapte zal volgens de bank de huizenprijzen ook verder opstuwen. „Door de toenemende krapte heeft een potentiële koper minder keuzemogelijkheid op de woningmarkt. Ook zullen woningen weer vaker boven de vraagprijs worden verkocht en in het verlengde daarvan zal ook de gemiddelde verkoopprijs verder stijgen.

De bank ziet wel lichtpuntjes voor de verkoop van nieuwbouwwoningen, zoals het feit dat kopers sinds dit jaar meer kunnen lenen voor energiezuinige huizen. Ook is er mogelijk een gunstig effect van de Startbouwimpuls, die het mogelijk maakt om vergevorderde bouwplannen mogelijk te maken hoewel deze door de gewijzigde economische situatie eigenlijk niet rendabel zijn.

Starters sloegen vorig jaar vaker toe en in 2024 blijft hun positie mogelijk sterk aldus de bank. Zo zijn starters volgend jaar geen overdrachtsbelasting verschuldigd over woningen tot €510.000, waar dat eerder €450.000 was. Andere kopers betalen 2%. Door de afschaffing van de jubelton zal deze hypotheekvorm waarschijnlijk alleen maar aan populariteit winnen.”

NVM

Makelaarsorganisatie NVM meldde eerder deze maand dat de huizenprijzen in het laatste kwartaal 5,3% hoger waren dan in dezelfde periode een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs lag op €434.000.

Deze week kwam het CBS met zijn cijfers over december. Het statistisch bureau meldde een prijsstijging in december van 1,6% vergeleken met een jaar eerder. Het CBS baseert zich op inschrijvingen van koopaktes bij het Kadaster, dat daarmee zo'n drie maanden achterloopt op de verkoopcijfers van de makelaars.

 

Bron: De Telegraaf

Geschreven door: Pieter van Erven Dorens