Goedhart Makelaars & Taxateurs
Goedhart Makelaars & Taxateurs

Huizenprijzen stijgen wéér: 'Markt vol in beweging'

Voor de derde maand op rij zijn de prijzen van bestaande koopwoningen gestegen. Makelaars melden ook dat het aantal bezichtigingen toeneemt, terwijl kopers vaker meer dan de vraagprijs betalen. Tegelijk slaan bouwers alarm over de toevoeging van nieuwe woningen.

In augustus waren de prijzen van betaalde koopwoningen 0,6% hoger dan een maand eerder, meldt het CBS vrijdag. Die stijging is een fractie meer dan in juli, toen de verkoopprijs van een gemiddelde koopwoning opliep naar €413.917. Het exacte getal voor augustus wordt pas later bekend. Precies een jaar geleden bereikte de huizenprijs een top op €446.263, maar daarna werd een snelle daling ingezet door de explosie van de hypotheekrente en energiekosten.

 Bij Makelaarsland, de grootste online NVM-makelaar, ziet men de belangstelling bij kopers toenemen. „We hebben een drukke zomer gehad met zowel de verkoop als aankoop van woningen”, zegt Ivor Brevé, directeur van Makelaarsland. Ook na de zomer ging het vlot door, zegt het bedrijf dat klanten helpt bij het verkopen en kopen van huizen. Het aantal bezichtigen per huis is opgelopen naar 7,4. Dat is ongeveer hetzelfde niveau als vorig jaar en stukken beter dan in de periode van november tot en met januari, toen Makelaarsland een gemiddeld kijkersaantal van slechts 5,3 telde. „Daarmee is de interesse in koopwoningen weer terug op hetzelfde niveau als tijdens de zomer van vorig jaar, en lijkt de woningmarkt weer vol in beweging na een dip in de wintermaanden”, aldus Brevé.

 Een andere aanwijzing dat de kooplust toeneemt, is dat het aantal biedingen boven de vraagprijs bij Makelaars sterk is toegenomen. Momenteel wordt in 42% van de gevallen overboden, zegt Brevé: „Dat is het hoogste percentage sinds september vorig jaar. In december was dit ongeveer 10%. Sindsdien zijn echter de lonen gestegen en is de hypotheekrente gestabiliseerd, waardoor starters en doorstromers weer durven te overbieden.”

Toch moeten huiseigenaren de vlag nog niet uithangen, want de woningmarkt is volgens Brevé nog lang niet terug op het piekmoment van vorig jaar. „Woningen staan gemiddeld nog altijd ruim tien weken te koop. Dat is het dubbele vergeleken met begin vorig jaar. Daarentegen was de situatie in die periode ongewoon. De woningmarkt was toen extreem oververhit.” 

De woningprijzen krijgen ook een zetje omhoog doordat de nieuwbouw sterk achterblijft, terwijl de bevolking juist in hoog tempo groeit. Tegenover de grote vraag naar woningen, staan ook nog steeds relatief weinig verkopen. Het CBS meldt dat er in augustus 15.934 woningen zijn verkocht. Dat is 3% minder dan een jaar eerder.

Kettingreactie

Het lage aantal verkopen komt volgens makelaarsorganisatie NVM mede door de instorting van de nieuwbouw. Elke verkochte nieuwbouwwoning zorgt normaal voor een kettingreactie van vrijkomende bestaande woningen. „Voor veel woningzoekenden wordt de situatie alleen maar slechter, omdat er niets meer wordt gebouwd”, zei NVM-vakgroepvoorzitter Lana Gerssen in reactie op de Prinsjesdagplannen.

De brancheorganisatie van ontwikkelaars Neprom reageerde ook somber op het uitblijven van concrete kabinetsplannen om de woningbouw aan te jagen. Zo liet woonminister Hugo de Jonge weten dat hij zijn plannen voor de regulering van huren in de vrije huursector doorzet, hoewel de vastgoedbranche dat noemt als belangrijke reden voor het afblazen van woningbouwprojecten. „Wij verwachten dat in 2024 met de bouw van niet meer dan 50.000 woningen wordt gestart in plaats van de noodzakelijke 100.000. Al meer dan een jaar signaleren we dat de verkoop van woningen aan beleggers en particulieren instort”, zegt Neprom- voorzitter Desirée Uitzetter. Zij vreest ook ontslagen in de bouw. „Die mensen verdwijnen vaak voorgoed uit de sector. Woningzoekenden zijn daar tot in lengte van dagen de dupe van”.

 

Geschrevendoor Pieter van Erven Dorens, De Telegraaf