Goedhart Makelaars & Taxateurs
Goedhart Makelaars & Taxateurs

Hugo de Jonge heeft ramp op woningmarkt aangericht

AMSTERDAM - De Nederlandse overheid heeft zich onbetrouwbaar getoond tegenover woningbeleggers door ingrepen in hun eigendom. Die reputatieschade gaat jarenlang de woningbouw remmen, zegt oud-directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB). „Dit is precies de ramp die Hugo de Jonge tijdens zijn ministerschap met zijn ingrepen zoals de Wet betaalbare huur heeft aangericht.”

Teulings: ,,Bij het loskrijgen van langetermijninvesteringen in huurwoningen gaat het om een goede reputatie. Zonder dat steken investeerders hun hoofd niet in de strop en komt de woning niet van de grond. Dit geldt nog sterker voor buitenlandse beleggers”, aldus de Utrechtse hoogleraar. Hij was directeur van het CPB tussen 2006 en 2013. Daarna was hij vier jaar hoogleraar economie aan de universiteit van Cambridge. 

Nederlandse woningzoekenden gaan de gevolgen nog lang merken, denkt Teulings. „Betrouwbaarheid eist dat huurbeleid saai en voorspelbaar is. Dat moet Hugo de Jonge worden nagegeven: saai en voorspelbaar was hij niet. Helaas is dat dus geen compliment. De Nederlandse overheid zal nog jaren moeten werken om de opgelopen reputatieschade te herstellen”, betoogde Teulings tijdens een toespraak op het Nationaal Vastgoeddiner van vakblad Vastgoedmarkt.

Teulings stelt vast dat beleggers juist cruciaal zijn als je in de periode tot 2030 één miljoen huizen wil bouwen. „Bij een gemiddelde woningprijs van €300.000 leidt dat tot een financieringsbehoefte van ongeveer €300 miljard. Wie gaat dat financieren? Immers, een kleine overheidssubsidie daargelaten, zal uiteindelijk de bewoner voor de kosten moeten opdraaien. Als dit een huurder is, gaat de kost echter voor de baat uit: iemand zal in de tussentijd het noodzakelijke kapitaal op tafel moeten leggen.”

ACHTERBAN 

En juist die investeerders zijn volgens Teulings kopschuw geworden doordat de Nederlandse overheid onbetrouwbaar is gebleken. „Beleggers investeren niet in woningen uit angst dat de politiek achteraf hun opbrengst inpikt ten bate van hun politieke achterban, door de vooraf toegestane huurstijging achteraf te beperken.”

Politieke partijen zijn vanouds geneigd liever op korte termijn naar de kiezersgunst te hengelen, meent Teulings. „Er is altijd wel een reden te vinden waarom huurders - een grote kiezersgroep - ondersteuning nodig hebben. Wie is er nu beter in staat die steun te geven dan de verhuurder: de vermogende particulier of institutionele belegger met diepe zakken?”

Teulings stelt dat de stagnatie in de bouw van huurwoningen juist nu heel veel mensen treft. „Zeker nu de rente fors is gestegen en nu woningen duur zijn, zullen veel woningzoekenden zonder eigen middelen de komende jaren afhankelijk zijn van een goed functionerende huurmarkt. In Nederland is de huurmarkt altijd een ongewenst stiefkind geweest.”

In een stad als Amsterdam zijn voor beleggers nog hooguit heel kleine middenhuurwoningen rendabel, stelt hij. „Een redelijk huurrendement van 4% leidt daar tot een huurprijs van €30 per m2 per maand. Een middenhuurappartement met €750 maandhuur is daar dus niet groter dan 25 m2. En toch houdt de gemeente de bouw van dat soort appartementen tegen en bestendigt daarmee de woningmarktcrisis.”

 Coronaminister Hugo de Jonge kandidaat-lijsttrekker CDA en meteen de grote  favoriet - EenVandaag

Bron: Telegraaf (2023, 30 november) https://www.telegraaf.nl/financieel/232200772/hugo-de-jonge-heeft-ramp-op-woningmarkt-aangericht