Goedhart Makelaars & Taxateurs
Goedhart Makelaars & Taxateurs

In deze provincies stegen prijzen van koopwoningen het hardst

AMSTERDAM - Kopers van woningen waren de eerste drie maanden van dit jaar het duurst uit in de provincie Utrecht. Prijzen stegen daar met 5,7% op jaarbasis. De kleinste stijging deed zich voor in Zeeland (+1,7%), zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In vrijwel alle provincies namen de woningverkopen toe, in heel Nederland wisselden 44.441 woningen van eigenaar. Dat zijn er bijna 10% meer dan vorig jaar. De bestaande koopwoningen werden 3,8% duurder dan in dezelfde maanden vorig jaar. Die stijging volgt op vier kwartalen met een prijsdaling.

De stijging zat in alle categorieën van woningtypen. Maar de prijsstijging was met 5,4% het grootst voor tussenwoningen, terwijl die met 0,5% stijging het kleinst waren bij de vrijstaande appartementen.

De appartementen gingen het meest van de hand (26,7%). Maar ook vrijstaande woningen wisselden bij de kleine prijsstijging met zo’n 13% toename opvallend vaak van eigenaar. 

 

Deze cijfers zijn in lijn met die makelaarsvereniging NVM enkele weken geleden presenteerde. 

 

De beide cijfers kunnen verschillen omdat die van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van de makelaars, terwijl het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen en daarbij gebruik maken van de koopakten die bij het Kadaster zijn vastgelegd.

 

Door: Theo Besteman (22 april 2024), De Telegraaf

 

 

De prijzen van bestaande koopwoningen kenden in juli 2022 hun piek. Sinds juni 2023 stijgen de prijzen weer. In maart lagen de prijzen maar 0,2% onder de piek van juli 2022.