Goedhart Makelaars & Taxateurs
Goedhart Makelaars & Taxateurs

Woningkoper profiteert: Dalende trend hypotheekrente zet voorlopig door

AMSTERDAM - De kans is groot dat woningkopers volgend jaar kunnen profiteren van een lagere hypotheekrente. Het meest realistische scenario is dat de gemiddelde rente op een NHG-hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar gaat terugvallen van de huidige 4,34% naar 3,5% tot 4%.

Dat stelt Van Bruggen Adviesgroep in een vooruitblik op 2024. Volgens de financiële adviesketen lijken centrale banken de hoge inflatie onder controle te hebben gekregen en kunnen zij volgend jaar de rente mogelijk weer verlagen. „We hebben goede hoop dat de dalende trend bij de inflatiecijfers in de loop van 2024 aanleiding is voor een renteverlaging van de ECB, die gevolgd wordt door hypotheekrenteverlagingen.”

Als dit opgewekte scenario uitkomt, betalen huizenkopers in tien jaar duizenden euro’s minder aan hypotheeklasten. Daar staat tegenover dat woningprijzen kunnen gaan stijgen. ING verwacht dat huizen eind volgend jaar 4% duurder zullen zijn dan nu.

Na eerdere forse stijgingen lijkt de hypotheekrente deze maand een dalende trend te hebben ingezet. De hypotheekrente zakt al vier weken op rij. Over het geheel genomen zijn de gemiddelde vaststaande rentetarieven voor periodes van vijf en tien jaar met circa 0,2 procentpunt omlaag gegaan.

Als de inflatie volgend jaar harder daalt dan verwacht, kan de gemiddelde hypotheekrente volgens Van Bruggen zelfs verder omlaag gaan naar 3%. Een einde aan de oorlog in Oekraïne of een zachte winter kunnen bijdragen aan zo’n positief scenario voor de woningmarkt.

De rente kan tevens gedrukt worden door de concurrentie tussen hypotheekaanbieders. „Menig geldverstrekker zal graag meer aanvragen krijgen nu er veel minder hypotheken worden afgesloten dan twee jaar geleden. Het makkelijkste middel daarvoor is de rente verlagen.”

 

 

Bron: Telegraaf ( 2023, 27 november) https://www.telegraaf.nl/financieel/175039644/woningkoper-profiteert-dalende-trend-hypotheekrente-zet-voorlopig-door#:~:text=Amsterdam%20%2D%20De%20kans%20is%20groot,%2C5%25%20tot%204%25.