Goedhart Makelaars & Taxateurs
Goedhart Makelaars & Taxateurs

De hypotheekregels veranderen in 2024: wat betekent dat voor jou?

Op 1 januari verandert er het een en ander voor mensen die een woning willen kopen. Zo kunnen alleenstaanden meer lenen om een huis te kopen en gaat de grens van de Nationale Hypotheek Garantie verder omhoog. Wat betekent dit voor woningzoekenden?

Er wordt komend jaar meer gehamerd op duurzaamheid bij het kopen van een huis. En dat is goed nieuws voor mensen die een huis willen gaan kopen: je kan in januari een hogere hypotheek krijgen als het huis dat je wilt kopen een goed energielabel heeft. "Voor een heel zuinig huis kan je maximale hypotheek zelfs 50.000 euro hoger uitvallen, dat is echt veel geld", zegt zegt Mark de Rijke, commercieel directeur bij de Hypotheker.

Als je een minder duurzaam huis koopt, kan je ook extra geld lenen. Dan moet je dat geld wel gebruiken om het huis te verduurzamen.

Behalve duurzaamheid gaat er vanaf januari 2024 ook meer aandacht naar jongeren op de woningmarkt. Zij krijgen het volgend jaar iets beter, volgens De Rijke. Woningkopers onder de 35 jaar betalen vanaf volgend jaar namelijk geen overdrachtsbelasting meer en de studieschuld wordt anders beoordeeld.

"In plaats van naar het oorspronkelijke bedrag te kijken, wordt er vanaf dan naar het restant van het bedrag gekeken", zegt De Rijke. Dat is voor mensen met een studieschuld een behoorlijke opluchting, omdat de studieschuld invloed heeft op het hypotheekbedrag dat je maximaal kan lenen. Wanneer er alleen naar het bedrag wordt gekeken dat nog afgelost moet worden, is dat bedrag hoger.

Betere regels, maar nog steeds weinig huizen

Het nadeel van deze wijzigingen is dat ze voor een heleboel mensen gelden, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar huisvesting aan de TU Delft. "En daarnaast wordt de woningmarkt steeds krapper."

Dat de woningmarkt krap is, weten we inmiddels wel. Hoewel woningkopers vorig jaar iets meer keuze hadden dan de jaren ervoor, zien we nu weer het tegenovergestelde. De krapte op de woningmarkt neemt weer toe en ook de prijzen gaan weer omhoog.

Daarnaast komen er steeds minder woningen bij. Dat komt volgens Boelhouwer voornamelijk omdat er zo weinig bouwvergunningen worden afgegeven. Of het het aankomende jaar echt beter wordt voor kopers, durft Boelhouwer daarom niet te zeggen. "Zolang er geen aanbod is, schiet de koper er niet zoveel mee op."

Niet te lang wachten met kopen

Maar woningzoekers gaan er in ieder geval niet op achteruit, zegt De Rijke. "De maatregelen zorgen misschien niet voor meer huizen, maar een koopwoning komt voor veel mensen wel binnen bereik."

Daarom kan je maar beter niet te lang wachten, als je je droomhuis hebt gevonden. "Als je een huis vindt dat je wil en kan kopen, moet je dat ook gewoon meteen doen", zegt Boelhouwer. "Je kan wel gaan zitten wachten, maar er is geen garantie dat de situatie op de woningmarkt beter gaat worden

Wat De Rijke betreft is het belangrijk dat mensen zich goed laten informeren voor ze een woning gaan kopen. "Ondanks deze maatregelen kan het voor iedereen anders uitpakken."

Wat is het rendement van investeren in vastgoed? | Vastgoed Degroote

Bron: Nu.nl (2023, 4december ) https://www.nu.nl/economie/6292192/de-hypotheekregels-veranderen-in-2024-wat-betekent-dat-voor-jou.html