Privateleaseauto zit huizenkopers steeds vaker in de weg

Huizenkopers worstelen bij de hypotheekaanvraag steeds vaker met hun privateleaseauto. De maandelijkse kosten van die auto worden meegerekend bij de hypotheekaanvraag. Kopers kunnen tot wel 80.000 euro minder lenen door zo'n leasecontract, berekent advieskantoor De Hypotheker.

 Afbeelding van visuele zoekopdracht

Consumenten rijden in de afgelopen jaren vaker een auto via private lease, een leaseconstructie zonder tussenkomst van de werkgever. "Voor veel mensen kan een privateleaseconstructie het verschil maken tussen het wel of niet kopen van een woning", waarschuwt Menno Luiten, commercieel directeur bij De Hypotheker.

Sinds april van dit jaar weegt het leasecontract nog zwaarder dan voorheen bij de berekening hoeveel hypotheek mensen kunnen krijgen. Niet alleen het bedrag voor het leasen moet worden meegerekend, maar ook de bedragen die consumenten betalen voor onderhoud, belasting en reparatie, aldus de hypotheekadviesketen.

De Hypotheker geeft als voorbeeld een leasecontract ter waarde van 400 euro voor zestig maanden. Huizenkopers met twee inkomens van 40.000 en 30.000 euro en een rente van 4,48 procent kunnen nu ruim 317.000 euro lenen voor de aankoop van een huis. Maar als dat leasecontract wordt meegerekend, is dat nog maar 238.000 euro, een verschil van 79.000 euro.

Luiten hoopt dat mensen zich beter bewust worden van de impact van het aangaan van zo'n leasecontract. Als dat problemen geeft bij de hypotheekaanvraag, dan kunnen huizenkopers proberen het leasecontract af te kopen of over te dragen aan vrienden of familie. Wel kan daar een boete voor gelden.

Door Thijs Rösken, NU.nl