Een fantastisch out of the box huis voor Kiki en Sjors uit De Perfecte Verbouwing

Kiki en Sjors wilden out of the box. Het jonge stel werkt samen in hun conceptstore en daarnaast ontwerpt Kiki sieraden voor haar eigen bedrijf. Een doorsnee woning is voor dit creatieve koppel dan ook geen optie. Maar, hoe pak je dat aan? Ze gaven zich op voor De Perfecte Verbouwing en kregen twee fantastische concepten voorgeschoteld. We blikken nog even terug op de ontwerpen, de verbouwing én we nemen een kijkje in het inspirerende eindresultaat.

Je groeiende bedrijf runnen vanuit de slaapkamer is niet wat Kiki voor ogen had en ook Sjors wil graag doorgroeien. Werknemers die in de badkamer naar het toilet gaan, dat moet toch wel écht een stap professioneler, vonden ze.

De kansen lagen in de grote loods naast het huis. Maar deze bij het huis betrekken was een uitdaging. De wens: het mag écht geen standaard ‘platte aanbouw’ zijn. Een rechte uitbouw met lichtstraat is dan ook geen optie. Gelukkig konden architecten Gimill Mual en Laurien Keller niet wachten om voor de twee De Perfecte Oplossing te bedenken.

Als dat niet uniek is…

Gimil trapte af met zijn ontwerp. Hij haalt meteen een aantal wanden weg en breekt de ruimte helemaal open. “Doordat ik de wand tussen de keuken en de woonkamer heb verwijderd, ontstaat er een grote woonkeuken in het hart van de nieuwe woning”, legt hij aan Kiki en Sjors uit.

En dat viel goed in de smaak: “Heel fijn, want we misten echt de aansluiting met de keuken en de eettafel”, antwoordt Sjors enthousiast.

Ook is hij met de loods aan de slag gegaan én maakte hij een hele spectaculaire verbinding met de tuin vanuit de bijkeuken. Gimil: “Ik heb de uitbouw vergroot tot aan de buren en deze kamer volledig afsluitbaar van de keuken gemaakt met behulp van een grote schuifdeur.”

Daarnaast heeft hij de vormen van de spanten richting de tuin speciaal voor hen ontworpen. “De houten constructie is op Sjors afgestemd, omdat je zo handig bent. Maar de vorm is juist op Kiki gebaseerd. Ik heb de K van Kiki een klein beetje terug laten komen in de vorm van de pui en in het dak”.

“Deze vorm is echt wauw! Zo uniek en haast ons logo. Te gek!”, roept Kiki meteen. “Ik kan niet wachten om er mee aan de slag te gaan”, vult een stralende Sjors haar aan.

Tot slot heeft hij met een hele mooie kloostergang het werkgebied écht afgesloten van het huis. Wat een ontwerp!

Over een andere boeg

Architecte Laurien is nog niet omver geblazen. Met heel veel plezier onthult ze ook haar inzichten op de woning en de loods met het stel.

In no-time zie je muren verdwijnen en komt er ruimte voor een woonkeuken. Met een gigantische pui naar de tuin creëert ze daarnaast een hele mooie verbinding met buiten én krijgen ze veel daglicht binnen. 

Laurien: “De woonkamer voelde smal aan. Door de hal erbij te betrekken krijg je veel meer het gevoel van ruimte. De hal is erg mooi en mag daarom ook gezien worden. Op deze manier wordt het woonhuis helemaal van jullie.”

“Ik vind de zichtlijnen echt heel cool in dit ontwerp. Je kijkt meteen heel tof door naar de tuin”, is Kiki’s enthousiaste reactie.

Een atelier waar je u tegen zegt

Ook de loods is door Laurien aangepakt. Met een werkplaats voor Sjors, een patio in het midden, heel veel glas, ronde deuren én meer dan voldoende werkruimte.

Sjors: “Heel tof om dit zo open te breken, onze tuin wordt met de patio veel groter.” En Kiki vult hem aan: “Dit ontwerp heeft voor mij echt de wow-factor. Het past perfect bij ons én ons leven. Ik zie mezelf hier wel naar binnengaan.”

Wat nu?

Met twee prachtige plannen op zak ging het tweetal naar huis om het te laten zien aan vrienden, familie én hun werknemers.

Kiki: “Je komt thuis, laat de plannen aan iedereen zien en dan ga je twijfelen. Wat willen we nou echt? Beide architecten hebben heel goed geluisterd naar onze wensen. Dat maakt het niet makkelijk.”

Ze willen het liefst zo snel mogelijk aan de slag en kiezen uiteindelijk voor de plannen van Laurien, waarna Sjors meteen kan doorpakken.

Om kosten te besparen gaat hij de komende maanden de verbouwing grotendeels doen en draait Kiki de conceptstore én haar sieradenbedrijf alleen. Een hele opgave voor beiden, maar allemaal voor een goed doel.

Out of the box én inspirerend

Sjors gaat ervoor alsof zijn leven ervan afhangt. En wanneer de loods al een heel eind op de rit is, krijgen de twee ook eindelijk goedkeuring van de gemeente om het huis te verbouwen. Ze zitten maanden in het puin en moeten soms bij de ander bijspringen, maar het resultaat is werkelijk verbluffend.

De plannen van Laurien zijn overal doorgevoerd en zelfs op bepaalde plekken verder uitgedacht. Sjors vertelt: “We zijn zó blij met de ruimtelijkheid die je in het ontwerp hebt gekregen, Laurien. We dachten dat we een klein huis hadden, maar dat is helemaal niet het geval.”

“Dat was ook écht de gedachte achter het ontwerp van de loods”, antwoordt ze enthousiast. “Door de zichtlijnen er heel duidelijk in te brengen creëer je ruimtelijkheid.”

Laurien staat echt te kijken van het resultaat, ook in het huis. “De ruimtes hebben zo goed uitgepakt! En dan die inbouwkast met schuifdeur, prachtig. Het voelt ook helemaal goed. Het is een luxe living. Ook vind ik het heel knap hoe ze de missie ‘wonen en werk gescheiden houden’ echt hebben waargemaakt. En voor mij als architect is het heel leuk om te zien dat ze mijn ontwerp echt hebben omarmd en tot in de kleinste details hebben doorgevoerd.”

“Het is vooral ook heel onwerkelijk dat dit allemaal van ons is. Alles is zo mooi. De keuken durf ik bijna niet te gebruiken omdat ik bang ben iets verkeerd te doen”, vult een hele blije Sjors haar aan.

Hoe zat het met het budget?

Kiki en Sjors hadden een budget van €140.000 om deze gigantische verbouwing voor elkaar te krijgen. Het scheelde natuurlijk enorm in de kosten dat Sjors veel zelf kan, maar hebben ze het gered?

Kiki: “We hebben niet alleen bespaard op bouwkosten, maar maakten ook veel van de meubels zelf. De eettafel zou in de winkel ruim €2500,- kosten en maakten wij voor €350,- zelf. Dan gaat het hard natuurlijk.”

Sjors: “Ik denk dat we uiteindelijk €180.000 hebben uitgegeven. Veel geld, maar we konden ook extra sparen omdat de verbouwing langer duurde. Het gaf ons niet veel stress.”

Laurien is dan ook helemaal onder de indruk van wat ze hebben gemaakt én al helemaal voor dit budget. “Petje af voor ze!”

Fotografie:

 Sonja Velda

Door:

Marijke van Gemert, RTL nieuws.