Goedhart Makelaars & Taxateurs
Goedhart Makelaars & Taxateurs

Een ongunstig energielabel, hoe erg is dat?

Het energielabel zegt niet alles over je toekomstige energierekening Zie je een geweldig huis op funda, heeft het energielabel F. Wat zegt dat over je toekomstige energierekening? En wat niet?

Sinds 1 januari 2022 is het verplicht om het energielabel te vermelden in verkoopadvertenties voor huizen. Dit geeft potentiële kopers inzicht in het gemiddelde energieverbruik van de woning en hoe dit nog verbeterd kan worden.

Veel onwetendheid over het energielabel

Makelaar Bart Teulings is gespecialiseerd in duurzaamheid. Hij merkt dat de aandacht voor het energielabel sterk is toegenomen door de toegenomen energieprijzen, maar ook dat er nog veel onwetendheid is: ‘Mensen zien een huis met een slechter energielabel als E, F of G en denken dan snel dat daarvoor een flinke investering nodig is. Maar dat is niet altijd het geval.’

Zo hoeft niet elk huis met een energielabel F of G eerst grondig verduurzaamd te worden voordat je er comfortabel in kunt wonen. Teulings: ‘Huizen uit de jaren zeventig en tachtig die niet geïsoleerd zijn, krijgen vanwege het bouwjaar vaak een energielabel C of D, terwijl een jarendertighuis standaard label F of G krijgt. De investeringskosten voor een jarendertighuis met F of G zijn dus niet per definitie hoger dan voor zo’n jarenzeventighuis met energielabel C of D.’

Vragen om de energierekening

Het energielabel geeft inzicht in het gemiddelde energieverbruik van de woning, maar zegt in principe weinig over je toekomstige energierekening. Teulings: ‘Natuurlijk kun je altijd aan de huidige bewoners vragen wat zij aan energie kwijt zijn, maar staar je niet blind op het maandbedrag van een ander.

Dat is namelijk onderhevig aan verschillende factoren. Zoals welk energiecontract zij hebben afgesloten. En of je het huis laat opwarmen door de zon, of vaak je gordijnen of rolluiken dicht hebt. Maar ook: met hoeveel personen zij wonen en of ze wel of niet thuiswerken. Dat kan veel verschil maken op een energierekening.’ Zo verkocht Teulings ooit een huis dat 100 euro per maand aan stookkosten verbruikte, maar waarvoor de nieuwe eigenaren maandelijks 700 euro moesten ophoesten.

Hoeveel kost welke verbeteringsslag?

Heb je een huis op het oog met een ongunstig energielabel, laat je dan eerst goed adviseren welke stappen je moet zetten om energiezuiniger en comfortabeler te wonen, zegt Teulings. En, niet geheel onbelangrijk: hoeveel zo’n investering kost.

Om daar een goed beeld van te krijgen, kun je de eigenaar vragen welke duurzame verbeteringen er zijn aangebracht en wanneer precies. Teulings: ‘Wanneer een dakisolatie in 1996 is aangebracht, is de dikte en kwaliteit heel anders dan bijvoorbeeld in 2017.’

Makelaar helpt je graag verder

Heb je een koophuis en wil je verduurzamen? Veel gemeentes hebben een energieadviseur die energieadvies op maat geeft, tegen een gereduceerd tarief. Wie op het punt staat een nieuw huis te kopen, kan volgens Teulings gewoon terecht bij de makelaar.

Zelf heeft Teulings zich als makelaar gespecialiseerd in het geven van verduurzamingsadviezen aan zijn klanten. ‘Ik ben nu bezig met een adviesplan waarin ik voor elk huis inzichtelijk maak welke stappen de koper kan zetten om naar energielabel A te gaan en hoeveel dat kost. Ik denk dat dit iets is wat we de komende tijd nog veel meer gaan zien: kopers zijn kritischer en meer energiebewust geworden en dat is alleen maar goed. Het is aan ons om de koper hierin goed te adviseren.’

Bron: Funda Redactie. Geraadpleegd op: 11-03-2023