Goed nieuws voor spaarders: ECB verhoogt de rente verder

De Europese Centrale Bank (ECB) komt op stoom en heeft voor de vierde keer in een paar maanden tijd de rente verhoogd. Dit keer met 0,5 procentpunt. De verhoging is goed nieuws voor mensen met een spaarrekening: grote kans dat zij ook meer rente op hun spaargeld krijgen.

Het belangrijkste tarief gaat naar 2 procent vanaf 21 december, heeft de centrale bank van de landen met de euro zojuist bekendgemaakt. Dat betekent dat het nog duurder wordt voor banken om geld te lenen bij de ECB.

Uitschieters in spaarrente

Maar als banken geld stallen bij de centrale bank, krijgen ze juist weer meer rente. En dat is goed nieuws voor mensen met een spaarrekening, omdat de spaarrente hierdoor waarschijnlijk ook verder zal stijgen.

"De spaarrente is de afgelopen weken al vertienvoudigd, van 0,05 procent naar nu 0,5 procent gemiddeld", zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl tegen RTL Z. "Dat is nog steeds best laag natuurlijk, maar er zijn altijd uitschieters. Bij Renault Bank krijg je bijvoorbeeld 1,25 procent rente. Het loont dus om rond te kijken."

Ze verwacht dat de renteverhoging van de ECB ervoor zal zorgen dat de spaarrentes nog verder stijgen. Consumenten blijken ook vatbaar voor die hogere rentes, zegt ze. "Dagelijks zoeken duizenden mensen op onze website naar informatie over spaarrente. Vorig jaar waren dat er nog honderden."

Tegelijk met de spaarrente stijgt – meestal – ook de hypotheekrente mee met de renteverhogingen van de ECB. Momenteel is echter een tegengestelde beweging zichtbaar: na een piek in oktober heeft inmiddels een langzame daling ingezet.

Vaste hypotheekrente

Die daling geldt voor de vaste hypotheekrente, zegt Oscar Noorlag, hypotheekexpert bij Van Bruggen Adviesgroep. Dat is de rente die je voor bijvoorbeeld 10 of 20 jaar vast kunt zetten. "De vaste hypotheekrente is afhankelijk van de marktrente. Dat is de rente die beleggers vragen aan bedrijven en overheden. De marktrente is erg afhankelijk van de inflatieverwachting."

Als beleggers verwachten dat de inflatie daalt, bijvoorbeeld door de maatregelen die de ECB neemt, dan daalt de marktrente ook, zegt Noorlag. "Na de zomer heeft de ECB een aantal renteverhogingen doorgevoerd. Beleggers hebben dat positief opgepakt, de marktrente is sindsdien met 0,7 procentpunt gedaald. Als gevolg daarvan is de vaste hypotheekrente ook aan het dalen, zij het iets minder snel."

De variabele hypotheekrente beweegt wel mee omhoog met de rentetarieven van de centrale bank. De variabele rente kan elke maand, elk kwartaal of elk halfjaar veranderen.

Variabele rente wint aan populariteit

"Die rente is veel afhankelijker van de rente op kortlopende leningen, bijvoorbeeld als banken elkaar onderling geld uitlenen voor een maand of drie maanden. Die rente loopt vooruit op het besluit van de ECB. Op het moment dat de centrale bank, zoals nu, aangeeft dat er meer renteverhogingen zullen volgen, wordt die stijging in de geldmarktrente verwerkt en ook in de variabele rente. Dat zul je de komende zes weken zien gebeuren." 

En wat nu als je volgend jaar een huis wilt kopen? "Het hangt echt per individuele situatie af hoeveel risico je bereid bent te nemen. Met een variabele rente ben je nu goedkoper uit, maar je weet niet hoe die zich gaat ontwikkelen. Je moet er niet wakker van liggen als die verder oploopt." 

Ondanks dat de vaste hypotheekrente verreweg het populairst is in Nederland, ziet Noorlag wel dat consumenten vaker voor een variabele rente kiezen. "Dat is dit jaar gestegen naar 6 tot 7 procent van de afgesloten hypotheken. Voorheen was dat 2 procent. Ook zie je dat mensen de rente korter vastzetten, dus niet meer voor 30 jaar, maar voor 10." 

Door RTL Z