Goedhart Makelaars & Taxateurs
Goedhart Makelaars & Taxateurs

Dit verandert er in 2023 op het gebied van wonen en verduurzamen

Op 1 januari 2023 veranderen er weer de nodige regels. Wat verandert er precies rondom wonen? NU.nl geeft een overzicht.

Allereerst verandert er iets voor koopstarters. Zo gaat de grens voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog: van 355.000 euro in 2022 naar 405.000 euro. Neem je energiebesparende maatregelen in je nieuwe huis, dan stijgt de grens naar 429.000 euro.

Heb je een NHG-hypotheek, dan heb je een lagere hypotheekrente en loop je minder risico. Dat komt doordat de NHG helpt bij betalingsproblemen en restschuld door echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of gedwongen werkloosheid.

Nog een verandering op de woningmarkt: de zogeheten jubelton verdwijnt. Mensen tussen de achttien en veertig jaar mochten dit jaar nog belastingvrij 106.671 euro ontvangen. Volgend jaar is dit 27.231 euro.

De overdrachtsbelasting stijgt van 8 procent naar 10,4 procent. Dit geldt alleen voor beleggers. Starters onder de 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting (tot een bedrag van 440.000 euro), kopers boven de 35 procent betalen 2 procent. Die belastingverhoging moet ervoor zorgen dat starters en doorstromers makkelijker een betaalbare woning vinden.

Dat is ook het idee achter het voor 100 procent meetellen van het tweede inkomen voor het berekenen van je maximale hypotheek. In 2022 ging het nog om 90 procent. In de praktijk komt dat neer op een paar duizend euro extra leenruimte.

Over leenruimte gesproken: budgetinstituut NIBUD heeft de leennormen voor volgend jaar iets verhoogd. Daar profiteer je alleen van als je salaris meestijgt én de hypotheekrente niet nog hoger wordt.

Als je extra wil aflossen op je hypotheek - en boetevrij aflossen voor jou niet tot de opties behoort - is het raadzaam dat nog snel dit jaar te doen. Dat heeft te maken met de jaarlijkse afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Het maximale tarief voor aftrekposten zoals de hypotheekrente gaat omlaag naar het tarief van de eerste belastingschijf: 36,93 procent.

Dan het huis zelf. Verduurzamen wordt aantrekkelijker. Zo verdwijnt de btw op zonnepanelen. Die staat nu nog op 21 procent. Zo hoeven mensen die zonnepanelen kopen de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.

Ook verandert er iets rond subsidies voor isolatie. Je kunt volgend jaar ook een overheidssubsidie aanvragen als je maar één maatregel neemt. Dat kon voorheen niet. Het gaat bijvoorbeeld om het isoleren van je vloer, glas, dak of spouwmuur. Je moet die maatregel dan wel na 1 april van dit jaar hebben genomen. Je krijgt voor 15 procent van de kosten aan subsidie vergoed. Neem je een tweede isolatiemaatregel, dan wordt het bedrag voor die eerste maatregel verhoogd naar 30 procent.

Je krijgt ook meer tijd voor je subsidieaanvraag. Woningeigenaren hebben volgend jaar twee jaar de tijd om zo'n aanvraag te doen. Let op: dit geldt alleen voor ingrepen die je na 1 januari 2022 hebt genomen.

Ook gaat de huurtoeslag volgend jaar omhoog. In 2022 had je recht op die toeslag als je huur maximaal 763,47 euro is. In 2023 gaat het om 808,06 euro. De inkomensgrens wordt ook iets hoger. Die gaat naar 33.748 euro, terwijl het in 2022 om 31.747 euro ging. Met een partner mag je in 2023 maximaal 67.496 euro verdienen. De eerste 5.432 euro van het inkomen van inwonende kinderen tot 23 jaar telt niet mee.

 

Door Terence Garnier, nu.nl